מגמת מדעי המחשב – סייבר והנדסת תוכנה

בעולם המודרני, המחשב/הטבלט/הסמרטפון (קרי המחשב) נמצא בכל אחד מתחומי חיינו אולם, מעטים הם היודעים כי מאחורי השימוש הרחב במחשב, עומדים מומחים, אשר מתכנתים ובונים מערכות שלמות המאפשרות לכל משתמש לנצל כוח מחשב זה. הלימודים במגמת מדעי המחשב מאפשרים הצצה לעולם המתפתח של ההי-טק.

מטרת תכנית הלימודים היא ללמד מושגי יסוד של מדעי המחשב. התכנית מקנה ללומדים יכולת חשיבה אלגוריתמית, מיומנויות לניתוח ופתרון אלגוריתמי של בעיות, ומושגי יסוד בתכנון מערכות ממוחשבות. לימודים אלו מהווים בסיס מוצק להמשך לימודים גבוהים ולא רק בתחום מדעי המחשב.

תוכניות הלימודים בתחום מדעי המחשב הן דינמיות  ועדכניות.  הלימודים התיאורטיים משולבים עם עבודה מעשית מעניינת ומאתגרת.  במהלך הלימודים יתנסה התלמיד בסביבות חדשות כמו תכנות בסביבת אינטרנט ובמימוש עקרונות מדעי המחשב בסביבות מתקדמות כמו Java ו.NET-

כמו כן, ביה"ס נכנס כחלוצים לתחום ה- Cyber במסגרת כיתת המואצים

מבנה הלימודים:

• כיתה י': הכרת יסודות התכנות   ומימוש עקרונות פתרון בעיות באמצעות חשיבה אלגוריתמית בסביבת המחשב תוך כדי התנסות בסביבת C# או Java.
  • חשיפת התלמיד לעולם מערכות המידע. התלמיד יתנסה בתכנון ומימוש מערכת מידע פשוטה. התלמיד יכיר סביבה של מסד נתונים, תכנון, עיצוב והתקשרות איתו באמצעות כלים של המסד ושפת SQL.

בחינה מעשית בהיקף 30% הנתנסות

• כיתה יא': הקניית יכולת פיתוח ועיצוב  של מערכות מורכבות תוך שימוש בעקרונות הנדסת תוכנה והכרת מבנה נתונים מורכבים.
    תכנון ותכנות לפי עקרונות מונחה עצמים.   זו היא הגישה הרווחת בעולם התוכנה ונותנת פן עדכני ומעשי לתחום מדעי המחשב.
    בחינת בגרות בכתב  בהיקף 70%

בסיום השנה התלמיד נבחן במקצוע מדעי המחשב  בהיקף כולל של 5 יח"ל

מגמת הנדסת תוכנה

תלמיד שלומד מדעי המחשב, יכול להירשם למגמת הנדסת תכנה. מגמת הנדסת תכנה מזכה אותו במקצוע מעשי נוסף בתחום המחשבים.

תכנון ותכנות מערכות – עבודת גמר

תוכנית לימודים המאפשרת לתלמיד לגשת לפרויקט גמר בסוף כיתה יב' בתחום המחשבים.  מטרת העבודה היא ליישם  את הידע שיירכש התלמיד במשך לימודיו בהתמחות פלאפוניה תוך כדי בניית יישום פלאפוניה בטכנולוגית Android . ביישום זה ישלב התלמיד עקרונות שונים בנושאים הקשורים להתמחות זו כגון: שימוש בעקרונות פיתוח ומימוש תוכנה בגישה מונחת עצמים ושימוש בעקרונות תוך השתלבות בטכנולוגיות Android SDK.

התלמיד יוכל לפתח מגוון סוגים של יישומים, לדוגמה: משחקים, ניהול ותקשורת.

במהלך הפרויקט התלמיד יידרש:

• לבצע תהליך פיתוח של תוכנה בגישה מונחת עצמים.
  • בניית יישום בסביבת Android Studio.

בחינת בגרות מעשית בהיקף של 5 יח"ל בנוסף לבחינת בגרות במדעי המחשב 5 יח"ל

מיועד לתלמידים אשר לומדים במסלול מדעי מחשב מורחב.

דרישות מינימום:  4 יחידות לימוד במתמטיקה (רגיל)

5 יחידות לימוד מתימטיקה +

5 יחידות לימוד אנגלית +

לימוד של מקצוע מדעי(פיזיקה, ביולוגיה או כימיה)

מגמת הגנת סייבר (תכנית גבהים)

מגמת סייבר במסגרת גבהים פועלת בבית הספר מראשית התכנית.  תכנית "גבהים"- תכנית המצוינות הלאומית ללימודי הסייבר בבתי הספר ברחבי הארץ, בכיתות י'-י"ב, פועלת תוך שיתוף פעולה של מטה הסייבר הצה"לי, משרד החינוך וקרן רש"י

המסלול מיועד לתלמידים בעלי יכולת גבוה. למסלול יכנסו תלמידים אשר למדו במסגרת חוגי העשרה בחטיבת הביניים מחשבים. ניתן לצרף תלמידים חדשים בתנאי שיעמדו בדרישות המסלול.  לימודי מדעי המחשב תעשה בצורה אינטנסיבית כאשר את רוב חומר מדעי המחשב יסיימו כבר לקראת סוף כיתה י'. בנוסף, התלמידים ילמדו שפת אסמבלי (30% מציון הבגרות במדעי המחשב)

בכיתת י"א– י"ב התלמיד ייחשף לעולם המרתק של הסייבר. התלמיד יתעמק בנושאים מגוונים הכוללים היכרות עם מרחב הסייבר, מה זה סייבר, סוגי התקפות, דרכים להתגונן בפניהם ואתיקה . התלמיד יתעמק בנושאים החשובים –תקשוב, פרוטוקולי תקשורת, מערכות הפעלה לעומק, שימוש בתוכנות סניפר (Sniffer) תוכנות לחקירת תוכניות ע"י הנדסה לאחור ( reverse engineering) והתנסות באבטחת מידע. התלמיד יתנסה בכתיבה בפייתון.

בסוף כיתה י"ב יוגש פרויקט גמר בהיקף 5 יח"ל שבו התלמיד יתנסה בחקר תופעות בסביבת המחשב בתחומי תקשורת ו/או מערכות הפעלה תוך דגש על אבטחת מידע.

בחינת הבגרות:  5 יח"ל מדעי המחשב + 5 יח"ל לימוד עבודת גמר בתחום הגנת הסייבר

דרישות מינימום:

5 יחידות לימוד מתימטיקה

5 יחידות לימוד אנגלית

5 יחידות לימוד של מקצוע מדעי, עדיפות לפיסיקה- (סייבר)