מגמת פיזיקה
לימודי הפיזיקה בתיכון מקנים לתלמיד כלי חשיבה מדעית, לכן מקצוע הפיזיקה ברמה של 5 יח"ל מהווה מפתח ללימודים בפקולטות יוקרתיות: פיזיקה הוא מקצוע חובה לכל נירשמי הטכניון. לימודי הנדסה וחשמל בכל הפקולטות בארץ, כמו גם בתי הספר לרפואה, מחייבים ידע בפיזיקה ברמה מורחבת. חברות התעשייה העילית (היי טק) מקדמות בברכה בעלי תארים גבוהים בפיזיקה.
בתיכון נלמדים פרקים במכניקה, חשמל ומגנטיות ונושאים בקרינה וחומר הנקשרים למציאות היומיומית ומאפשרים להבין "איך דברים עובדים ולמה" .
בלימוד הפיזיקה בחמד"ע גישת ההוראה משלבת מעבדה עם ציוד מתקדם ושימוש בטכנולוגיה וקישור לחיי יום יום. הלימודים משולבים ניסויי תלמיד רבים ותכני ההוראה התאורטיים מודגמים ומיושמים במערכות מדידה עם ציוד משוכלל משולב מחשב. במהלך הלימודים מושם דגש רב על ההתנסות המדעית כחלק ממיומנויות הידע והחשיבה החוקרת.
גישה משולבת זו של למידה פעילה, התנסות בניסויים וחקר מהווה את הליבה של לימוד הפיזיקה בחמד"ע. הלמידה כמובן מהווה הכנה מעולה לבחינות הבגרות.
תכנית היבחנות ל – 5 יח"ל לבגרות כוללת 2 שאלונים: מבחן ב"מכניקה" שמתקיים בכיתה י"א , מבחן ב"חשמל ומגנטיות", שמתקיים בכיתה י"ב ומבחן בגרות מעבדה שמורכב מציון בחינה בי"א ועבודה שוטפת בי"ב.
בחמד"ע, לימודי הפיזיקה הינם מסלול ארבע שנתי, החל מפרויקט ח"ץ (חמד"עי צעיר) בכיתה ט'. בהמשך, הלמידה נגזרת מנושאי הסילבוס לבגרות .
תנאי קבלה: התכנית מחייבת לימודי מתמטיקה ברמה גבוהה.
תלמידי ח"ץ שלמדו כאן פיזיקה בכיתה ט' ימשיכו ללימודים בכיתה י' על פי המלצת מורי חמד"ע ובית הספר. תלמידים שלא למדו בח"ץ ומבקשים להצטרף בכיתה י', יכולים לבחור גם הם בלימודי פיזיקה תחת ייעוץ והכוונה של בית הספר.
לימודי פיזיקה מחקרית – 5 יח"ל בנוסף לפיזיקה
פיזיקה מחקרית היא תכנית ייחודית אשר פותחת בפני התלמידים צוהר לעולם המחקר המדעי במטרה להעלות את עניין התלמידים בפיזיקה, לטפח את אחריות הלומדים כמו גם עידוד היצירתיות והיוזמה אצל תלמידים. התוכנית זמינה במספר מרכזים מצומצם בישראל ובהם חמד"ע. במגמה זו מיושמת תפיסה חדשנית ומתקדמת יותר של הוראת הפיזיקה המחקרית.
התכנית היא עבודה ניסויית -מעשית עם דגש על מיומנויות מחקר, עבודה בצוות, דיווח וכתיבה מדעיים של דו"חות ומאמרים. התלמידים בכיתה י' רוכשים מיומנויות של עבודת מחקר, עבודה בצוות, דיווח מדעי וכתיבה מדעית של דו"חות ומאמרים. התלמידים מתנסים במספר פרויקטים מודרכים ובדיווח מדעי מדויק ואמין, לומדים להשוות בין מודלים תיאורטיים לתוצאות הניסוי.
כיתות י"א-י"ב- התלמידים בוחרים נושא לפרויקט מחקר מורחב, לומדים את הנושא לעומק, מתכננים ועורכים ניסויים בשילוב עם פיתוח מודלים ולבסוף מציגים את עיקרי הפרויקט וממצאיו. כחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים, התלמידים משתתפים במפגשי לימוד כדי להעשיר את הידע שלהם לגבי טכניקות ניסוי מתקדמות וטיפול מתמטי בבעיות הקשורות לפרויקטי המחקר האישיים.
דוגמאות לפרויקטים: פרויקט חקר התפרקות חשמלית בואקום
בנייה וחקר הפיזיקה של בועות סבון, של חומר מגורען (חול ממנו עשויות דיונות או שעוני חול) או חקר ניסויי של גלים עומדים דו-מימדיים.
ההערכה הסופית: שילוב הדו"ח המפורט המוגש עם הניסוי או המתקן שהם מציגים. תוצאות החקר שלהם מוצגות להערכה בפני שופטים ובוחנים חיצוניים.
תנאי קבלה: מתמטיקה ופיזיקה ברמה של 5 יח"ל , ראיון אישי שנועד לבדוק את הגישה הפיזיקלית לפתרון בעיות ואת יכולת העבודה המעשית.