ביולוגיה זו לא רק מגמה

ברוכים הבאים ,

אנו שמחים שבאתם לשמוע על לימודי הביולוגיה. אנו מלמדים על פי תכנית לימודים ייחודית ששמה דגש נרחב על פיתוח יכולות הלמידה והחשיבה המדעית של התלמיד.
ביולוגיה הוא נושא אשר נוגע לכל אחד ואחת מאתנו. לימודי הביולוגיה מקנים לנו ידע והבנה על עצמנו ועל היצורים החיים בסביבתנו. המקצוע מאפשר לנו להבין את התופעות בעולם שסביבנו, לחיות בצורה נבונה יותר ובריאה יותר.

בעת הזו במיוחד עם מגיפת הקורונה העולמית תלמידי ביולוגיה מבינים בדיוק על מדובר. קוראים כתבות מדעיות על פיתוח תרופות וחיסונים ונהנים מיישום הידע שרכשו במגמה.
סקרנים, חולמים להיות רופאים, עושים ניסויים כל היום וחולים על "האנטומיה של גריי"? כנראה שאחד המקצועות המורחבים שלכם הוא ביולוגיה!
ביולוגיה נמצאת במרכז המדע עם מחקרים מרחיקי לכת, חשובים לעין ערוך ומרתקים.
אנו נוטים לחשוב על עצמנו כעל אורגניזם יחיד, בודד, בעל אוטונומיה מלאה, אך אנחנו לא לבד, "המיקרוביום". גופנו מעניק בית להמוני חיידקים מיקרוסקופיים שנקראים באופן קיבוצי "המיקרוביום" של הגוף האנושי. למעשה, כמות החיידקים שמתארחים באיברי גופנו השונים גדולה עד כדי כך שמדענים רבים מסכימים שיש בגוף האדם יותר תאים לא-אנושיים מאשר תאי הגוף עצמו.
רוצים להבין ולחקור מה כל זה אומר אז הגיע הזמן לדבר על אחת המגמות הכי חשובות – מגמת ביולוגיה!

מדע הביולוגיה נמצא כל העת בקדמת המדע. לרבות מהתגליות בתחומי הגנטיקה המולקולרית והביוטכנולוגיה יש השפעות מרחיקות לכת על חיי כל אדם, כמעט בכל תחום: רפואה, חקלאות, טכנולוגיה ושמירת הסביבה. הלמידה באה להקנות לתלמיד מטען ידע בסיסי רחב של תהליכי החיים בדגש על גוף האדם ומיומנויות חשיבה ולמידה שישמשו אותו בעתיד כאזרח בחיי היום יום וכסטודנט במוסדות להשכלה גבוהה.

אנו שמים דגש רב על עבודה עצמית של התלמידים שבאה לידי ביטוי בפרויקטים הנוגעים לחיי היום יום המראים את רלוונטיות הביולוגיה בחיי כולם, למידת קריאת מאמר מדעי, הבנתו, קריאת נתונים מטבלאות וגרפים שונים במהלך הלימודים.

מגמת ביולוגיה מתחילה כבר בלימודים בשכבת י על ידי למידת ביולוגיה בכל הכיתות וממשיכה בשכבת יא ושכבת יב רק על ידי התלמידים אשר החליטו להמשיך ולהרחיב 5 יחידות מדעיות של ביולוגיה.
לימודי הביולוגיה כוללים נושאים הנוגעים לחיי היום יום של כולנו ונוגעים בנושאים רבים.

• המדע המתקדם ביותר. יש לנו עד 2030 שנה לעצור את התחממות כדור הארץ.
  • מדענים בעולם פיתחו "ביודיזל" מצמחים כתחליף לדלק.
  • חברה ישראלית הצליחה בניסוי תרופה למחלת פרקינסון.
  • נמצא שמרבית החיידקים ביוגורט אינם מועילים.
  • בעוד חמישים שנה לא יהיו דגים בים.
  • מדענים יצרו רקמת כליה מתאי גזע.
  • דילמות בחיי היום – יום
  • תינוק בדרך הטבע או תינוק מבחנה ?
  • שימור הטבע או כביש 6 ?
  • ניסויים בבעלי חיים – מותר או אסור ?
  • המתת חסד – כן או לא ?
  • בחירת מין היילוד וצבע עיניו ?

הנושאים המרכזיים אותם לומדים במגמה כוללים:

1. למידה מעמיקה ומורכבת של כל מערכות גוף האדם והשילוב בניהם לבניית המכונה המדהימה הנקראת גוף האדם.
  2. לימודי אקולוגיה מפרטים על הפגיעה בכדור הארץ וכיצד ניתן לשמור עליו, מינים פולשים ויחסי גומלין בין כל האורגניזמים החיים על פני כדור הארץ והגורמים המשפיעים על החיים.
  3. התא- יחידת החיים הבסיסית והקטנה ביותר, החומר התורשתי, גנים, האם כל תכונותינו נקבעות בצורה תורשתית? יצירת חלבונים ותהליכי החיים.
  4. העמקה של פרק בחירה מבין 3 פרקים הניתנים לבחירה על ידי מפמ"ר הביולוגיה.

מה כולל הלימוד בביולוגיה?
5 יחידות הכוללות נושאים רבים ומגוונים מכל שכבות הביולוגיה והמדע, עליהם ניתן בונוס באוניברסיטאות כמקצוע מדעי מצוינות.
מי שמעוניין יכול להוסיף עוד 5 יחידות כעבודת גמר בשיתוף פעולה עם מעבדות באוניברסיטאות.
מידע על עבודת הגמר ניתן למצוא בקישור המצורף:
קישור למידע עבודת גמר

סיליבוס כיתה י, יא, יב- לפי מפמ"ר הביולוגיה- את תכנית הלימודים המפורטת ניתן לראות באתר מפמ"ר ביולוגיה בקישור הבא –תוכנית הלימודים המפורטת באתר המפמ"ר

במעבדת בלמונטה, גבעת רם ירושליםחוף פלמחים

במסגרת הלימודים-

• נצא לסיורים מגוונים כגון- חקר בים, חקר באתר המיחזור, חקר במרכז ימים ואגמים, מפגש עם מקבלי פרס נובל, הרצאות מעשירות על נושאים רלוונטיים כגון סרטן ,מחלות, התחממות כדור הארץ ועוד.
  • עבודה ועריכת ניסויים במעבדה
  • מיומנויות קריאת מאמר מדעי
  • למידה בעזרת פרויקטים-PBL

מאחלים לך לימודים מעניינים ומהנים. שתדעו לנצל את השנה הזו להצלחה ולהתקדמות בחיים.
שנת לימודים נפלאה ופוריה !

בהצלחה
דוקטור אורית לשם זוכוביצקי
רכזת ביולוגיה חטיבה עליונה.